Verstrooid

Volgens mij heeft iedereen dat wel eens, dat je even niet ‘bij de les’ bent, afgeleid door wat dan ook en dus even niet in het ‘hier en nu’. Ik sta in de file en bel iemand, uiteraard ‘hands free’ , met een leuke boodschap. Intussen staat er, van links komende een vrouwspersoon, die graag in wil voegen.

De telefoon gaat over en springt op ‘voicemail’, juist op het moment dat de vrouw in zou kunnen voegen, alleen ziet zij het niet, uiteraard druk bezig met haar mobiele telefoon. Dus rijd ik door, terwijl ik opmerk, “dan moet je maar opletten trut”. Op dat moment geeft de voicemail met een piepje aan dat de tijd om in te spreken voorbij is.

Mijn moeder was ook verstrooid, althans daar leek het sterk op. Veel van haar antwoorden waren doorspekt met non-informatie, waarbij het soms leek alsof zij gewoon even niet op een naam van iets kon komen. “Vanzusenvanzo” is inmiddels bij ons volledig geïntegreerd als wij er even niet uit komen. Zelfs de non-informatie is uiteindelijk verdwenen. In haar kleine wereldje was zij uiteindelijk alleen nog maar ‘down time’, alleen nog maar ‘vanzusenvanzo’ van binnen, volledig buiten ons bereik. Dan heet het ook niet meer verstrooid, dan heet het Alzheimer en dan ben je onderweg naar ‘nergens’ en ‘overal’. Komende week is het dan zo ver, de echt allerlaatste stap waarin wij als kinderen nog iets voor haar kunnen betekenen. Verstrooid zijn of verstrooid worden, dat is die stap.

Dag Ma.