Veranderen is échte topsport

Vooropgesteld, ik ben een sportliefhebber, zowel om te kijken en te doen. Het is een erg leuk tijdverdrijf. Ook de vóór en ná gesprekken, die hun vermakelijkheidsgehalte vaak te danken hebben aan de onzin die er uitgekraamd wordt. Johan Cruyff wordt daarin node gemist, omdat hij als enige ‘oneliners’ kon produceren die een échte weergave waren van hetgeen er op de velden gebeurde. “Als wij de bal hebben, hebben hún ‘m niet en kunnen hún niet scoren”, “als je meer goals hep dan hun, dan hebben hun verloren en wij gewonnen”.

Het is en blijft zo ‘plat’ zoals Cruyff het verwoordde. Sport in zijn algemeenheid is een hobby, een bezigheid, feitelijk een verkapte therapie, meer is het niet. Het is zéker geen beroep, laat staan een vitaal beroep.  Binnen onze welvaartsplaneet is sport geëvolueerd tot een cultureel erfgoed, waar je nu, tijdens ‘die Wende’ door de Covid 19 aanval, best eens kritisch over mag nadenken, of er straks nog ruimte voor is.

Het gedachtegoed van Le Coubertin is al lang niet meer, nagenoeg alle sporten zijn ‘money driven’, waar meedoen alleen niet voldoende is.  Ja, natuurlijk, het zorgt voor verstrooiing, zoals de gladiatoren dat ooit ook deden en geeft in brede zin mensen ‘brood en spelen’. En toch, tijdens het nieuws zie ik ‘onze’ hardste hardlopers en robuuste rondrijders verheugd reageren op het feit dat zij weer ‘los’ mogen, trainen om de 150 meter nóg sneller lopend af te kunnen leggen en rondjes draaiend op de ovale binnenbaan om uiteindelijk de snelste zijn in het veld van pedaleurs.

Terug naar áf dus, want straks is er weer een EK, een WK of whatever. FOUT. Er ís geen terug naar af. Eeuwige roem kun je niet eten, het is straks een ná oorlogsscenario, waarbij de kaarten zo geschud gaan worden, dat de helemaal niet vitale beroepen, even niet meer tellen, níet meer belangrijk zijn.  En dús ook niet meer in aanmerking komen voor financiële overheidssteun. Ik ben er ‘helemaal klaar mee’ om tijdens het NOS journaal, waar de drama’s van Corona doden je nog steeds om de oren vliegen, blije topsporters te zien en horen die gewoon de draad weer oppakken, alsof er niets gebeurd is. Wij zijn (straks) veel meer terug bij af dan wij denken, waarbij ‘welzijn’ en ‘welvaart’ weer écht verschillende begrippen zijn. Niet vitale, hobbyachtige ‘beroepen’ zouden dan alleen mogen bestaan bij de gratie van het ‘eigen broek ophouden’. Le Coubertin’s gedachtegoed zou wel eens over álle soorten van niet productief tijdverdrijf gelegd mogen worden.

Covid 19 kan het verschil maken om ons allemaal te redden van het onzindrijfzand waar wij al tot onze oksels in zitten. Of wordt het als vanouds, een jaarlijks terugkerende ‘Covid 19 memoryday’, waarbij mondiaal in speeches gerefereerd wordt aan het feit “dit mag nooit meer gebeuren”.

#communicatietraining #constantlamp #team #verbinding #coach #corona #Covid19

www.constantlamp.nl

info@constantlamp.nl

06-41548305