Rochel

Loop ik op de brug over het Spaarne, loopt er een man zo’n twintig meter voor mij en eentje er tussenin. De man het verste weg schraapt, voor de hele buurt hoorbaar zijn keel en slokdarm tot aan zijn maagklepje en produceert een enorme ouderwetse fluim en deponeert ‘m op de stoep. De man er achter komt bij de fluim aan en bukt zich en zegt (terwijl hij de fluim oppakt), “kijk nou eens, ik dacht dat het een broche was en het is een ketting” .

Inderdaad, dat was een hele ouwe mop.  Laatst vertelde ik ‘m weer eens, dit keer voor een wat jonger publiek.  Er werd niet gereageerd.  Een beetje moppentapper weet hoe dodelijk dit voelt. Bij navraag bleken de meeste niet te weten wat een ‘fluim’ is en het begrip ‘broche’ was hen ook vreemd.  Tsja, dan kun je het als ‘leukerd’ natuurlijk wel schudden.

Er verandert nogal het een en ander in taal en dat verbaast mij eerlijk gezegd niets, als ik zie en hoor wie de brengers zijn van de neologismen.  Dat zijn namelijk de binnen de Nederlandse samenleving toonaangevende figuren, waar naar gekeken wordt, naar geluisterd en waar vooral (omdat het succesvolle mensen zijn) gekopieerd. Op nationale televisie wordt breeduit gemeten dat onze toekomst beheerst zal gaan worden door ‘Vloggers’ en ‘Youtubers’ , die ongelofelijk veel ‘viewers’ hebben.

Toonaangevend zijn Enzo Knol, met 1.000.000 viewers en Chiel Beelen met 700.000 kijkers en als nieuwkomer Frans Bauer, die zijn hoogtepunt in zijn carrière aan het beleven is als ‘vlogger’. Zijn laatste ‘state of art performance’ bestond uit het filmen van zichzelf terwijl hij een prullenbak aan het likken is (niet te verwarren met ‘liken’).

Dan maar even geswitched naar de kanalen van onze BBC vrienden.  Daar kom ik een oude bekende tegen, Goedele Liekens, de vroegere Miss België en tegenwoordig spraakmakend sexuologe. Zelfs de BBC gaat met haar tijd mee, door Goedele tijd te gunnen ons te verdiepen in orale, dan wel anale of anderszins ale sex.

Ik vind het allemaal prima, de globaliserende samenleving is een biotoop en daarin kom je van alles tegen.  Als wij ons maar wel allemaal blijven herinneren wat een fluim en een broche is.