Relatietip: ‘connecting the dots’

“Ahaaa”, meent mijn gesprekspartner, “dat doe ik al járen, de eindjes aan elkaar knopen”.

Nou was dat niet helemaal wat ik bedoelde, helemaal niet eigenlijk. ‘Connecting the dots’, een gevleugelde uitspraak, onder anderen om aan te geven dat je het nu eindelijk begrijpt. Je hebt zó veel informatie dat je de ‘verbanden’ gaat zien, ‘the whole picture’. Voor mij was dat moment dat ik naar huis gestuurd werd tijdens mijn theorie examen voor NLP Trainer. Ik wist wel wat er mee bedoeld werd en kon er wel een verhaal van maken, alleen de ‘verbanden’ zag ik nog niet. In totale verwarring heb ik mij thuis op de theorie gestort en het is zowaar gelukt mij die eigen te maken. En vooral dat laatste, dat was belangrijk, ‘eigen’ maken, ik wíst het niet alleen, het was nu ook van mij! En nú ging er pas de wereld open die ik niet voor mogelijk had gehouden, ik kon namelijk ‘the dots connecten’ en zag ‘the whole picture’. Sodemieter, dat was en is nogal wat.

Daarom is het ook van groot belang om mensen met vragen niet direct te helpen met de antwoorden, het ‘hoe doe ik dat’. Het is van veel groter belang om de ‘dots’ helder te krijgen. Waar komt het vandaan, welke invloed(en) heeft het gehad, wat heb je er al gedaan, wat wil je precies, wat heb je er voor over etc etc …. Dán pas krijg je zicht op het geheel en kun je aan de slag. Waarmee dan? Als je wilt met je leven in z’n totaliteit en als dat net even te veel is, met je werk, je relatie, je vrienden en welke context dan ook.

Te vaag? Dan hier een voorbeeld. Je zou het leuk vinden om een vaste partner te hebben. Inmiddels heb je er al een paar versleten (die overigens behoorlijk veel op elkaar leken) en nu mag het wel een echte serieuze kandidaat worden. Je keek altijd naar het profiel van de perfecte partner, wat je vond dat precies bij je paste. Doe dat nu eens even niet! Ga eerst eens onderzoeken hoe je zelf in elkaar zit, kortom; wie ben je en waarom doe je wat je doet. (het barst van de cursussen waar je dat kunt leren). Waarom wil je eigenlijk een partner en wat heb je die partner te bieden, vooral als mens.

Léér van het verleden, geef jezelf feedback, hoe heb je de ‘dingen’ aangepakt en wat werkte er wél en wat niet. Hoe meer je daar in duikt, hoe meer ‘dots’ je gaat ontdekken. Net zo lang tot je de ‘dots’ kunt ‘connecten’. Dan zul je veel beter weten wie je zoekt en heb je de kans spectaculair verbeterd om die specifieke persoon daadwerkelijk te vinden.

Wil je daar nog meer over weten?  Dat kan: https://constantlamp.nl/kennis-maken/