Persoonlijke ontwikkeling

In de tijd dat ik nog op mijn Suzuki 750cc reed, wilde het nog wel eens voorkomen dat ik dat in korte broek en T-shirt deed. “Je bent niet goed bij je hoofd, als je valt, wordt het schrapen geblazen voor de hulpdiensten, want dan wordt je één met het asfalt”. Veel, zowel niet als wél motorrijders waren overwegend bezig met het ‘niet vallen’, ik was meer bezig met gewoon lekker rijden en genieten. Ik ben nooit gevallen.

Mooi is het te zien en horen waar vaak aandacht aan wordt gegeven met als resultaat dat het ongewenste juist gebeurt; “niet aan de warme kachel komen”, “niet vallen met je fiets”, “niet zakken voor je examen” etc, etc. Nou ja mooi?
Álles wat je aandacht geeft groeit én het centrale zenuwstelsel kan geen ontkenning onthouden, dus, NIET vallen wordt… juist…

Deze week doe ik boodschappen bij een ondernemer, leeftijdgenoot, die zegt; “goh, jij bent zeker ook bijna klaar, ik moet nog drie jaar…?” desgevraagd gaf hij aan dat hij ‘werken’ bedoelde. Alleen al de term ‘moeten’ klinkt voor mij best wel deprimerend. Dat verwacht je van iemand die je in de nor bezoekt. Nog drie jaar en dan is er de totale bevrijding, dat ga ik écht leven, meent hij. “Chill” zeg ik, want dat is modern en ik bedoel eigenlijk ‘Kil’, in de zin van triest, koud, blééé. “Nee” geef ik antwoord op zijn vraag, “ik heb een planning voor de komende 13 jaar om ‘dingen’ te doen en die dingen zijn min of meer de dingen die ik nu ook doe”. “Tjeee”, zegt hij, “ben je dan niet bang dat je straks te oud wordt voor die ‘dingen’, en dat het niet meer kan, of dat je het dan niet meer leuk vindt?”

“Geen idee, ik ben bezig met die ‘dingen’ en vind het heel leuk om te doen, sterker nog, ik merk dat ik er steeds beter in word en dat het daardoor ook steeds leuker wordt, of misschien andersom, mogelijk ga ik zelfs de planning van 13 jaar iets naar boven bijstellen…” “Klinkt fantastisch en het zou niets voor mij zijn, ik ga op safe, ik zou niet kunnen leven met die onzekerheid”. “Ok” meen ik, “Overigens, heb jij ooit motor gereden?” “Ik…? ben je gek, ik niet, de gedachte al om te vallen, ik heb zelfs nog nooit bij iemand achterop gezeten”…