Innerview

Innerview  (interview met en door Constant Lamp).

Goedemorgen, goed geslapen?

Gaat wel, en jij?

Ach, gaat ook wel. Ben je er klaar voor?

Wij zullen zien, begin maar.

Vertel eerst eens hoe je heet, wie je bent en wat je zoal doet..

Ik heet Constant, ik ben vader, echtgenoot, vriend, broer, communicatiefreak….tsja en nog veel meer… wat ik doe, ik ben bezig met communicatie tussen mensen, in de supermarkt, in het bos, overal en altijd én als trainer, coach.

Klinkt vermoeiend, altijd en overal, wat doe je dan precies?

Vermoeiend is het niet, wel leuk, soms verfrissend, soms verdrietig en alles er tussen in, bijna altijd verrassend… wat ik precies doe; het voelt vaak als ‘goochelen met perspectieven’.

Wat bedoel je daar mee?

Er zijn ‘bergen’ waar iedereen tegen aan loopt, in het werk, thuis en noem maar op. Die bergen zíjn er wel, dat is een feit én een substantieel deel van die ‘bergen’ creëren mensen zelf. Lukt het mij nou om hen vanuit een ander perspectief naar die bergen te laten kijken, dan worden die bergen vaak kleiner en minder belemmerend of bedreigend.

Kun je een voorbeeld noemen?

… jawel, iemand gelooft er in ‘voor een dubbeltje geboren te zijn en nooit een kwartje te worden’…. Hij (in dit geval was het een hij) was daar van overtuigd en gedroeg zich daar dan ook naar. Zelfs in taal, heel veel verkleinwoordjes, bedrijfje, gezinnetje, vriendjes etc etc..

Door naar de successen te kijken (íedereen heeft successen), die achteraf best bijzonder bleken én o.a. met taal aan de gang te gaan, werd zijn ‘verklein patroon’ doorbroken. Hij is nu een bekend spreker (voorheen de overtuiging ‘er luistert toch niemand’). Een totaal ander perspectief.

Dus, de ‘perspectief goochelaar’……  doe je dat ook wel eens voor jezelf?

Ha Ha, dat is een stuk lastiger en ja soms wel. Vooral als ik feedback krijg, die ik niet direct als een compliment zie.. Ha Ha….  Tijdens mijn studie begon dat al en ik ben nog steeds aan het leren. Wij moesten bijvoorbeeld tijdens een oefening een tros druiven nadoen. Belachelijk vond ik en ik voelde alleen maar weerstand. En laten wij eerlijk zijn, helemaal normaal is het niet. Tót ik begreep wat de bedoeling was. Ik had mijn ‘berg’ gevonden; alles wat niet ‘normaal’ was, was verwerpelijk. Voor mij was dat ook al snel iets dat ik gewoon niet begreep, dan wees ik het gewoon af, niets voor mij, begin ik niet aan. Dáár lag de beperking, zo voor het oprapen.

Doe je daar nu nog steeds wat mee?

Absoluut, ik doe ‘dingen’ waarvan ik zo iets heb ‘da’s niks voor mij, dús doe ik het. Dat bleek en blijkt nog steeds enorm horizon verbredend en dan kom je vanzelf bij het ‘perspectief’.

Wat héb je daar aan?

Volle voldoening, insluiting en de overtuiging dat mijn aanwezigheid op de bol er wel degelijk toe doet. Mensen die ik vérder help bevestigen mijn (eigen) waarde. De waardering en erkenning die ik krijg is een bron van energie waar een kernreactor niet tegenop kan. Écht klikken is kicken.

Dat gaat dus meer over jou, dan de wereld om je heen.

Zeker, hoe je in je vel zit wordt voor een substantieel deel bepaald door de manier waarop je je wereld percipieert. Veel van wat wij denken en wat nog heftiger is, waar wij van overtuigd zijn, klopt niet, of niet meer. Dat geldt voor mij niet anders. Om de stap vanuit mijn ‘oude ik’ naar de nieuwe te kunnen maken moest ik eerst ‘kennis maken’ met mijn eigen bergen. In het verleden zág ik ze niet eens….

Als je daar dan de hele dag mee bezig bent, word je een soort Dalai Lama, waarom ben je dan alleen maar beroemd in een straal van 500 meter om je eigen huis heen?

Een soort Dalai Lama, Ha Ha, met heel veel wijsheid en zonder oordeel? Zo ver ben ik nog lang niet en het is maar de vraag of ik dat wil.

Wat wil je dan wel?

Mijzelf en de wereld verbeteren, en dat mag gerust buiten die straal van 500 meter rond mijn eigen huis, daar heb ik mijn handen al vol aan.

Wereldvrede, milieu, zijn dat de thema’s..

Voor mij niet, dat is nog té ver weg en de meerderheid is nog bezig met landjepik en het milieu naar de ratsmedee helpen. Mensen blijken ergens in te móeten geloven, anders valt de structuur van de groep, land, uit elkaar. Ondanks onweerlegbare, zelfs wetenschappelijk onderbouwde argumenten, gaat de globale destructie onverdroten door, mogelijk gevoed door economische waandenkbeelden. Hoe dan ook, zó veel tijd heb ik ook niet meer, dus richt ik mij liever op het voor mij haalbare, laten wij zeggen de mensen binnen de Benelux.

Waar loop je zelf nog tegen aan?

…vooral tegen het feit dat ik nog niet zo ver ben dat ik iedereen er van kan overtuigen dat het anders kan. Dus de coachee die de tips en tricks niet oppikt, heb ik het kennelijk nog niet voldoende overtuigd van het nut. Voor groepen geldt hetzelfde, mijn score is weliswaar hoog en toch nog geen 100%. Er is nog steeds te veel weerstand bij mensen die er van overtuigd blijven dat de wereld plat is, terwijl hij toch écht rond is.

Wat zijn je plannen?

Zolang er mensen zijn die hun ‘bergen’ te hoog of te belemmerend vinden en er iets aan willen doen en mijn hulp daar voor willen gebruiken, ben ik er voor hen. Daar staat geen maat of limiet op. Zodra je die uitspreekt ben je de klos. Als je besloten hebt een nieuwe auto te kopen, mankeert er ineens van alles aan de oude….

Ben je gelukkig?

Ja! Zeker als ik kijk naar wie ik nu ben, wat ik allemaal kan en doe, hoe ik leef, mijn gezin en gezondheid en nog veel meer, ja!

Mag het een onsje meer zijn?

Zeker, vooral omdat ‘het pad’ wat korter wordt, worden waarden als zingeving, insluiting, betrokkenheid en verbinding nog belangrijker voor mij. Daar wil ik nog veel van geven en nemen.

Dank je wel voor het gesprek….  Graag gedaan.

Verbeter je wereld en begin bij jezelf, meld je aan via info@constantlamp.nl

#communicatietraining #constantlamp #team #verbinding #coach

www.constantlamp.nl

info@constantlamp.nl

06-41548305