Ik ben niet je Goeroe…

Een van mijn hoog gewaardeerde leraren. René Kuiper,  sprak bij de diploma uitreiking de wijze woorden, “ik ben jullie goeroe niet en zorg er voor dat je er geen wordt, want een goeroe claimt de ‘waarheid’ te verkondigen en die bestaat niet”.  Een gevolg van goeroe zijn, is dat je volgelingen hebt die uit jouw naam gaan handelen en dan wordt het pas echt eng.

Daarnaast gaf hij ons de wijsheid mee; “Er zal in een groep er altijd één zijn, die het béter weet”.

Enerzijds was dat een behoorlijke teleurstelling, want goeroe zijn leek mij wel wat. Ik had inmiddels zó veel geleerd dat een paar volgelingen die mij zouden bewieroken en zouden applaudisseren nog vóór ik iets had gezegd, wel in mijn ‘plaatje’ pasten. Anderzijds, gaf het ook wel ‘lucht’; ik kán het immers niet allemaal weten en oplossen.

Intussen heb ik voor talloze groepen gestaan en de stellingen van René bewezen zien worden.

Dank je wel René.

Opvallend is het, als je zakelijk onderweg bent, dat de zaal voor een groot deel gevuld is met goeroes!  Sprekers, het gaat over marketing of over verkoop, websitebouwers en over vanallesennogwat waar een boterham mee te verdienen is, claimen zonder met de ogen te knipperen, dat als je met hén zaken gaat doen, de pot met goud binnen een week door DHL wordt afgeleverd. Relationeel, ook zo leuk, de discussies tussen twee echtelieden, net een goeroegevecht, beiden claimen tenslotte de waarheid te verdedigen.

Wat je daar mee kunt? Ongelofelijk veel !  Als je accepteert dat er áltijd één is die het beter weet en je dóet iets met dat ‘béter’, daar word je béter van (wat je ook onder beter moge verstaan). Ik spreek als ervaringsdeskundige én het is natuurlijk míjn waarheid.

Deze maand starten wij met een prachtig keuze programma in het kader van ‘persoonlijke ontwikkeling‘. Althans, ík vind het prachtig, omdat de koffer met gereedschappen klaar staat, waarvan ik weet dat er voor ‘elk wat wils’ bij zit.  Of je het nu op je werk betrekt, op relaties met partners, familie en/of vrienden, je neemt áltijd jezelf mee.  Het blijkt een hele klus, bijna ondoenlijk, om aan die ‘anderen’ te werken, dan blijft dus die ene centrale persoon over…..inderdaad!

Ik mag je inzichten geven, gereedschappen voor de kleine en de grote klussen, uitleggen hoe je dat mogelijk zou kunnen doen.  Misschien ben ik wel die ene in de zaal, die het béter weet…….

100% ?  Nee, natuurlijk niet, ik ben geen Goeroe.