Het ‘lekker in je vel’ experiment

Mensen zijn van nature ‘klagers’. Historisch is dat zo gegroeid, omdat alles dat anders was een potentiële bedreiging inhield. ‘Zoek de verschillen’, dan noemen wij in de regel alles dat wij zien en ervaren dat níet klopt, níet prettig klinkt, níet leuk is. Inmiddels weten wij dat (wetenschap) klagen een negatief effect heeft op onze gemoedstoestand en uiteindelijk zelfs op ons lijf. Zodanig dat het ziektes in de hand kan werken. “Rijdt er weer zo’n ouwe taart voor mij, dat schiet maar niet op”, “régent het weer”, “het is te warm om iets te doen”, “de manager heeft alwéér zo’n idioot idee”, “is de afwasmachine nou nóg niet uitgeruimd”, “ik word gék van het huishouden”, “morgen moet ik alwéér zo vroeg op”.

Herkenbaar? Alle grote en kleine ergernissen zorgen voor een stresspatroon dat uiteindelijk de ergernissen niet kleiner maakt en wel zorgt voor ‘ziekmakers’, die er voor zorgen dat wij minder lekker in ons vel zitten dan wij zouden willen. Eén van de grootste boosdoeners is het ‘benoemen’. Wij praten er over, geven woorden aan de ergernissen, kortom, de ergernissen krijgen aandacht. En álles dat aandacht krijgt, groeit.

Het Experiment. Geef één week géén aandacht aan alles waar je je mogelijk aan ergert, vooral níet reageren! Dus mensen die het anders doen, laat dat voor wat het is. Komen zij te laat, of hebben zij de verkeerde outfit aan of wat dan ook, laat het voor wat het is. Krijg je de verpakking van de plakjes ham niet open, pak een schaar. Is de voetbalwedstrijd op tv niet om aan te zien, zet de tv uit en ga iets anders doen, zónder een oordeel te vellen over de wedstrijd. Wordt de krant te laat bezorgd, realiseer je dan dat de bezorger wel eens iets overkomen kan zijn en het nieuws loopt niet weg. Doe álles om je aandacht te richten op dat wat er wél is en let op, de meeste mensen om jou heen, zijn nog niet zo ver. Dus reageer niet op klagers. Eén week!  En kijk en ervaar maar eens hoe je dat bevalt.

Ik hoor graag jullie ervaringen! https://constantlamp.nl/contact/