Gouden Tip in Persoonlijke Ontwikkeling!

Om vérder te komen in je ontwikkeling is dé gouden tip: ‘maak de eerste stap’.

Dat lijkt een open deur en dat is het ook. Je wilt ‘iets’, je vindt ergens iets van en je doet níets. Dat is de praktijk. Op het beslissende moment is er iets dat je tegenhoudt. Afvallen, naar de sportschool gaan, een goed gesprek met je manager, de familie of je partner eens de waarheid zeggen, het komt er niet van. In dat kringetje blijf je ronddraaien, er is geen bewéging in te krijgen. Je barst van de argumenten om dat kringetje in stand te houden. Stress op je werk, thuis of waar dan ook, alle ballen omhoog houden, drukte, verplichtingen op alle fronten, het zijn levensgrote barrières. Eerlijk is eerlijk. Het ís ook eng om van je vaste patroon af te wijken. Je weet tenslotte wat je hebt en je moet maar zien wat je krijgt.

Kom maar op met die tip!

Kijk eens naar je leven alsof het een verzameling ‘contexten’ is. Zo heb je de context relatie, werk, familie, vrienden en noem maar op. Ga iedere context afzonderlijk af en geef ze een rapport cijfer, net als vroeger op school, een 1 voor dramatisch slecht en een 10 voor fantástisch. Alle cijfers opgeteld en gedeeld door het aantal contexten, is het gemiddelde cijfer dat je momenteel voor je leven geeft. Als dat gemiddelde cijfer voor jou voldoende is, d.w.z. je vindt dat wel OK, dan zou ik het er bij laten en lekker zo doorleven.

Is het onvoldoende, kijk dan eens naar de context waar je het makkelijkste iets mee kunt doen om het cijfer omhoog te krijgen. Als dat lukt, dan zal het uiteindelijke gemiddelde stijgen en neem je de volgende context.

Een voorbeeld: Je geeft de context ‘familie’ en 5, da’s onvoldoende. Kijk eerst eens naar wat er wél is en dan naar wat er niet is en wat je wilt verbeteren. Wat je kunt verbeteren (zonder af te wachten op wat de ander doet) dóe dat. Wat je niet kunt verbeteren/veranderen, laat dat los.

Wíl je dit héél graag en lukt het uiteindelijk toch niet, realiseer je dan dat je het niet helemaal zélf hoeft te doen. Er zijn ‘hulpbronnen’ die het vanuit een totaal ander perspectief zien en je vanuit dat andere perspectief geweldig kunnen helpen.

Die ‘hulpbronnen’ zul je overigens zelden aantreffen in je eigen kringetje!

Je hebt dit artikel helemaal uitgelezen…. Dan ben je al bijna bij het nemen van de eerste stap.

Succes!