Geluk ligt voor het oprapen

Iedereen is een bron van inspiratie, toch?

Het is een zonovergoten lentedag. Wij zijn in gezelschap van familie en vrienden en vieren een verjaardag. De drank en de stemming zit er bij een paar al aardig in. De cadeautjes zijn van eigenaar gewisseld en staan op een aparte tafel. Bij sommige werd er geroepen “had je niet moeten doen”, wat daar ook mee bedoeld werd en bij sommige was er de blik van afgrijzen en de tekst “ach wat leuk, die had ik nog niet”. De goede bedoelingen van de gevers werden wél allemaal begrepen. Ik raak in gesprek met mijn neef, en succesvolle medewerker van een of ander groot financieel instituut. Hij legt mij twee keer uit wat hij precies doet, ik knik begrijpend en snap er helemaal niets van. Het kan niet anders dan indrukwekkend zijn, want hij vertelt mij er ook bij ‘wat het schuift’ en da’s niet gering. Ik voorzie hem ruim van complimenten, waar hij zichtbaar blij mee is.

“En jij, wat doe jij zoal”. “Ik help mensen in hun persoonlijke ontwikkeling”, zeg ik. “Ahaaa, weer zo’n zwever, niet rot bedoeld hoor”…  Hij legt mij uit dat mensen nou eenmaal zijn wie zij zijn en dat daar aan ‘werken’ (gebaar met vingers in de lucht) feitelijk geen zin heeft. “Winners will be winners and losers will be losers” (hij is gek op Engelstalig). Ik kies er voor hem gelijk te geven, waar hij óók zichtbaar blij mee is.

“Wij gaan naar huis” roept het feestvarken, het feestje is dus kennelijk klaar. Ik ga naar huis met een verbluffend nieuw inzicht en mijn neef schudt mijn hand, “leuk je weer eens gesproken te hebben, succes met alles wat je doet”.

Wéér iemand gelukkig gemaakt.