Wij gaan dood…. allemaal!

Dáár ga ik eens even voor zitten, het jaaroverzicht.

Het gaat allemaal zo ongelofelijk snel, dat een herhaling wel goed is voor het korte geheugen. Blijk ik niet helemaal goed in de televisiegids gekeken te hebben, het was het jaaroverzicht van de in 2016 overleden grootheden, maar goed ik zit er nou toch. Het lijkt dit jaar wel een ‘grote opruiming’, alleen klopt het niet helemaal met de leeftijden. Meerdere overledenen hadden nog lang niet de ‘uiterste houdbaarheid datum’ bereikt. Wél dubbeldik geleefd, drugs, drank en wat dies meer zij, waardoor het het effect had alsof de verpakking in de winkel al was open gemaakt.

Natuurlijk heeft het iets triestigs als mensen jong komen te overlijden, vooral omdat wij als statistieken fetisjisten onze blikken strak gericht houden op gemiddelde leeftijds-verwachtingen, mannen worden zo rond de tachtig, vrouwen zelfs ietsje ouder. Nou vergeet het maar, ‘als het je tijd is, dan gá je’.

Door de ‘grote opruiming’ wordt je met ‘tributes’ om je oren geslagen, het ene retrospectiefje is nog niet afgelopen of de volgende zorgt al voor een avondvullend programma, en dat terwijl het soms ‘slechts’ artiesten betrof die een paar leuke deuntjes geproduceerd hebben, die vervolgens door de media buitenproportioneel uitvergroot werden. Zij hebben een spectaculair bereik gehad, dat wel en de kracht van de massa doet de rest, met zó’n vermenigvuldigingsfactor kún je eenvoudig niet aan een heldenstatus ontsnappen. Is dat nu mijn jaloezie , mijn kleingeestigheid of leg ik de vinger op de gevoelige oppervlakkigheidsplek?  Wie zal het zeggen.

Onze sterfelijkheid wordt zichtbaar door het overlijden, het leven is niet meer dan een moment tussen geboorte en sterven. Het is niet ‘wat er allemaal gebeurt’ in dat moment, dan wel hoe wij met dat ‘moment’ omgaan om er een kwaliteitsnorm aan te geven.

Het einde van het jaar, hoe bedrieglijk dan ook, is een tijd van ‘weging’; geef daarbij de aandacht aan diegene die écht een bijdrage hebben geleverd aan de bouwstenen van jouw ‘moment’, zij die er niet meer zijn en zéker ook aan hen die er nog wél zijn. Samen met die er nog wél zijn ga je bepalen hoe waardevol de komende tijd zal zijn.

Sta (even) stil bij wat er was en wie er waren, dat heeft je tot hier toe gebracht en kom in beweging met wat er komt en wie er nog zijn, dát brengt je verder.

Vier het ‘moment’.