Auto­­verkoop­­afwerk­­plek

Al vroeg in de morgen ben ik bij de autodealer, mijn stuur staat scheef en als er nu iets storend is aan een auto, dan is het wel een scheefstaand stuur. Je zult het maar hebben.

Ik kan op het rechtzetten wachten, da’s fijn.

Aan de wachttafel zitten drie mannen hard te werken, twee aan de laptop en een met zijn telefoon.

Mijn ‘goedemorgen’ wordt door slechts één beantwoord, de andere twee zijn strak gefocust op hun ‘werk’. De kans op een ‘goed gesprek’ is klein, dan maar eerst koffie.

Een prachtige automaat met 7 verschillende koffiesoorten, espresso, lungo en nog een paar soorten die ik niet ken. Namen van koffiesoorten alsof zij door de beroemde auto ontwerper Pininfarina zelf zijn bedacht, alleen gewone koffie staat er niet bij. Ik druk op espresso. Ik weet nu ook dat je dan aansluitend op de knop ‘start’ dient te drukken, anders gebeurt er niets, wat is voortschrijdend inzicht toch mooi. Langs de mannen lopend zie ik dat de één druk is met een kaartspel en de ander iets met ballonnetjes die van boven naar beneden bewegen, de ‘telefoonman’ geeft zijn werkgeheim niet prijs.

Schuin voor mij heb ik zicht op een grote, brede trap naar boven, zo’n trap uit de film, in zo’n luxe villa, waar de vrouw des huizes dan naar beneden geschreden komt om haar illustere gasten te verwelkomen. Nu niet, nu gaat er een bevallige dame naar boven met een groot dienblad, waar zeker 50 á 60 croissants op liggen, het ruikt voortreffelijk. De croissant dan, de dame weet ik niet.

Even later komt er een stroom aan mannen naar beneden, allemaal genoegzaam knabbelend op een croissant. Waarom de croissant naar boven brengen als iedereen ze toch onderweg naar beneden op eet. Ik tel zo’n 20 man. Nu weet ik ook wat daar boven gebeurt, er staat een kloonmachine.

Als een feestslinger komen de mannen naar beneden, dezelfde kostuums aan, volgens de laatste mode, te krappe en te korte broeken. De haren glad naar achteren gekamd, duidelijk voorzien van een glimmiddel. Een universele glimlach met croissantkruimels, pauwen die zich opmaken om hun dagelijkse prestatie te gaan leveren. Eén valt uit de toon, hij is wat kleiner, shirt uit de broek, met drie croissants in de hand, het past bij hem.

De meesten verdwijnen in hun autoverkoopafwerkplek, in afwachting van de dingen die komen gaan.

Mijn Personal Car Repair Assistant komt mij halen, het stuur staat weer recht.

Mijn zorgen zijn voorbij.