In 59.875 stappen naar succes!

Het valt mij op dat er vele ‘goeroes’ onder ons zijn, die de bereidheid hebben om hun succesformule met ons te delen, GRATIS. Prachtig!  In 7 stappen naar succes, in 5 stappen naar meer klanten, in 10 stappen naar geluk. Volg de regels en de ‘buit’ is binnen.

Je kunt ook een seminar volgen van één dag, kost een paar stuivers en dan heb je ook wat. Simon Sinek zegt “kijk eerst alleen maar naar de “Why”, dan komt de rest vanzelf en hij legt het ons graag uit.  Wat te denken van Psychologie in één dag, of Bachelor in één dag, van Ben Tiggelaar.  Lekker is dat als je net na drie of vier jaar studeren en sappelen eindelijk in je afstudeerjaar zit en je leest/hoort dat het ook in één dag had gekund.

Was het allemaal maar zo eenvoudig, dan hadden wij het allemaal allang gedaan en barstte het van de succesvolle, gelukkige psychologen en bachelors. En uiteraard, zijn er ‘gevallen’ bekend, die alle tips opgevolgd hebben, seminars bijgewoond en daadwerkelijk de ‘pot met goud’ aan het einde van de regenboog in ontvangst mochten nemen. Als de groep ‘gelukkigen’ dan zo klein is, bestaat de rest dan uit sloebers en zwoegers? Absoluut niet, alleen blijken die ‘succesformules, véél te kort door de bocht.

Wat een van mijn leermeester mij ooit voorhield was de vraag, “Hoe eet je een olifant”? Het antwoord daarop was en is nog steeds, “In heel kleine hapjes”. Uiteraard metaforisch bedoeld, want ik moet er niet aan denken, zeker niet nu ik aan het lijnen ben.

De ‘Olifant’ staat voor iets dat zó immens groot is, dat het wél leuk is om er aan de snuffelen en over te fantaseren, alleen de ‘waan van de dag’ zorgt er voor dat de focus uiteindelijk weer teruggebracht wordt tot ‘aardappelen, groente, vlees.  De Olifant komt nog wel een keer.  Meestal op het ‘had ik maar’ moment en inderdaad, dat is te laat. Heb ik dan een zinnige suggestie voor die grote groep? Jazeker.

Uiteindelijk heb je het zelf te doen én het hoeft niet alléén!

Gá naar seminars, workshops, bijeenkomsten, waar zowel onwijsheden gedeclameerd worden en waar áltijd ook wijsheden tussenzitten en haal er één aspect uit dat je aanspreekt en dáár ga je mee aan de slag, slechts één dus!  Dat ene aspect dient dan wel ánders te zijn dan je gewend bent, nieuw, misschien zelfs wel een beetje eng. Ook als dat ene aspect niet blijkt te werken, geen probleem, dan ga je op zoek naar het volgende, net zolang tot je er een gevonden hebt die voor jou wél werkt.

Voor iedereen is er áltijd één!’Dat zal dan de eerste stap zijn, waarvan ik inmiddels weet, dat als ‘hij’ werkt, dan krijg je automatisch trek in méér.

Dan doe je er maar 59.875 stappen over, geen punt, zet je de eerste, dan blijven er maar 59.874 stappen over.