De Zenuwen…
In voorbereiding op een spreekbeurt, de speech die je gaat geven, het sollicitatiegesprek, wij kennen het állemaal en wat wij óók kennen, zeker vlak ervoor,…..de zénuwen.
Neem nou het spannende gesprek met de manager, de dag ervoor heb je alles op een rijtje, je weet precies wát je gaat zeggen en vooral hóe je het gaat zeggen (want je weet hoe heftig hij kan reageren als je de juiste toon niet gebruikt). De volgende dag, je treft de manager in de gang, er is een moment dat je hem kunt vragen om het goed voorbereide gesprek, je houdt hem staande en zegt……………Goede morgen, koud hé !
Het sollicitatiegesprek, jasje dasje, je zit in de wachtruimte, “U wordt zo opgehaald”, de tekst alleen al en dan begint het, de droge mond, natte handen, als je pech hebt, vlekken in je nek.
Wat is dat toch en wat kun je er aan doen?
Wat het is, is simpel, wij zijn op weg naar een onbekend gebied, het gebied buiten de ‘comfort zone’, nog niet vaak geweest, of nog niet vaak gedaan, hoe dan ook, onbekend terrein. Van oudsher betekende onbekend terrein al potentieel gevaar en dat blijkt er bij de meesten van ons aardig ‘ingebakken’. En dat terwijl de verwachtingen hoog gespannen zijn, er hangt (dat spanningsveld maken wij er zelf van) een hoop van af en ineens gaan wij twijfelen aan wie wij zijn, wat wij kunnen en waar wij voor staan, terwijl dát juist de feiten zijn waar je niet over hoeft na te denken, het zijn onze éigen feiten, onze waarheid! De angst voor het falen, die nu eenmaal groter is in die ‘zone’, de zogenaamde ‘stretchzone’, zorgt er voor dat wij ons eigen denken en voelen voor een deel (soms grotendeels) blokkeren; er treedt ‘hersendemp’ op.
Eén van de oplossingen is je te realiseren, dat het gemakkelijk is om vragen te beantwoorden of iets te presenteren (een ervaring delen met vrienden is óók een soort presentatie) vanuit de ontspanning, je levert een prestatie (je bent jezelf) zonder dat er consequenties aan verbonden zijn, je bent ontspannen, in een redelijke tot goede stemming.
De feiten waar over gesproken gaat worden (sollicitatiegesprek) zijn jóuw feiten, jouw waarheid, die je in ‘ontspanning’ goed weet te vertellen. Dat is dan ook hetgeen in het vervolg je ‘redding’ kan zijn! De Ontspanning. Hoe krijg je dát nu voor elkaar onder die omstandigheden?
Je grootste vrienden, die je altijd bij je hebt (al zij zij niet altijd aktief) zijn je ‘gelukshormonen’; Dopamine, Oxytocine, Endorfine en Serotonine.
Kun je deze ‘vrienden’ activeren, dan kun je de wereld aan!
Hier een paar praktische tips:
- Uiteraard is een goede voorbereiding van belang, dus zie er op toe dat je daar tijdig aan begint en voldoende tijd aan besteedt (kwestie van prioriseren, wat soms al lastig genoeg is).
2. Goed bewegen (sporten) van tevoren, ga wandelen (creeer gewoon die mogelijkheid – zorg dat je ruim op tijd bent) bewéég! Dat is vooral bevorderlijk voor de aanmaak van Serotonine. En een prettige bijkomstigheid is dat de aanmaak van Serotonine ná het bewegen nog steeds wordt aangemaakt.
3. Neem jezelf niet al te serieus, mocht je ‘missie’ niet slagen, dan vallen er geen dodelijke slachtoffers. Humor, lachen is een grote verbindende factor, als iets je koddig voorkomt, lach er dan om, het werkt aanstekelijk en mensen zijn sneller verbonden met mensen die lachen.
- Dopamine is wel het sterkste ‘gelukshormoon’, zo sterk zelfs dat deze verslavend kan werken, zoals bijvoorbeeld gebeurt bij mensen die een joint roken. Dan komt er dopamine vrij, wat een ‘gelukzalig gevoel’ tot gevolg heeft.
Sommige mensen ervaren dat (onbewust) door alleen maar positief over zichzelf te praten, waardoor zij weer meer over zichzelf gaan praten, etc etc. Je kunt ze dat niet verwijten, zij zijn nu eenmaal verslaafd aan Dopamine. Zelf heb je zeker gelukzalige, leuke, euforische momenten gekend, waarin ook Dopamine werd aangemaakt, waardoor je je Top voelde.
Ga in gedachten terug naar zo’n moment (ogen dicht helpt) en herbeleef het moment, de mensen die er bij waren, de geuren en kleuren etc. een zo compleet mogelijk plaatje en je zult Dopamine aanmaken.
- Waar je heel concreet op kunt letten is je ademhaling. Als je volledig ontspannen bent zul je ‘laag’ ademhalen, dat voel je in je buik. Spanning en stress (in de stretchzone) zorgen voor een ‘hoge’ ademhaling, oppervlakkig en gehaast, je zou er van kunnen gaan hyperventileren. Hand op je buik en adem bewust naar je buik toe.
Lukken er drie uit vijf en dat lukt áltijd, dan zal de ‘stretchzone’ steeds meer jouw ‘comfortzone’ worden.
De zenuwen, de zénuwen kunnen zij krijgen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.